2008. február 6.

Szuperkedd után

Általában nem szoktunk politikával foglalkozni, ezúttal sem a magyarországi események kapcsán ejtenék pár szót. Ehelyett az amerikai előválasztásokról írnék pár sorban, ugyanis tegnap volt az úgynevezett "szuperkedd". Nem dőlt el az elnökjelöltség sorsa egyik oldalon sem szuper kedd után, amikor az USA csaknem felében szavaztak. Azaz, az előválasztások továbbra is izgalmasak lesznek. Legközelebb feburár 9-én lesz előválasztás.

John McCain nem tudta megnyerni az elnöjelöltséget a február 5-i szuper kedden, ezzel együtt szinte biztos, hogy ő lesz az. Mitt Romney, legnagyobb kihívója a vártnál rosszabbul szerepelt, Mike Huckabee pedig sokkal jobban. McCain számára a jelöltség a kaliforniai győzelem után válhat igazán kézzel foghatóvá. A legtöbb delegáltat adó államban ugyanis nyerni tudodd, ráadásul szinte az összes jelöltet ő kapja, mivel az állam szabályai szerint a győztes jóformán mindent visz.

Hillary újabb bravúros visszatérést mutatott be a szuper keddi előválasztásokon. Szinte az összes fontosabb államot megnyerte, míg Obama, ugyan több államban győzött, mégsem szerzett annyi delegáltat, mint Hillary. Az eddig megnyert delegáltak száma még nem végleges, Hillarynak most 825 van, Obamának pedig 732. Ez azt jelenti, hogy Obama nem tudta csökkenteni korábban meglévő hátrányát és a demokraták között továbbra is Hillary vezet. Hillary viszont annyi delegáltat nem tudot szerezni, hogy egyértelműen meglépjen Obamától. A jelöltséghez 2 025 delegált szavazata szükséges.

(A napivalasztas.hu oldal alapján)

2 megjegyzés:

  1. Én Hillary Clintonra szavaznék, ha tehetném, de ha nem ő lenne a győztes, akkor remélem John McCain lesz. A többi jelölt nem inagyon nyerte el a tetszésemet.
    Remélem hamarosan alkotmányt módosítanak és így Arnold Schweizenegger is lehet USA elnök.

    VálaszTörlés
  2. A republikánusok közül - így távolról - nekem is John McCain volt a szimpatikusabb. Ellenben a demokratáknál jobban örülnék Barack Obama, mint Hillary Clinton sikerének. És végső győztesként is szívesen látnám Obamát.

    TyBoR

    VálaszTörlés