2008. január 5.

Elmarad az idei Dakar

A szervezők hivatalos tájékoztatása szerint biztonsági okokból törölték a 2008-as Dakar-ralit. A sivatagi viadal 1979 óta íródó történetében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a résztvevők testi épségét Mauritániában.

A világ legnagyobb tereprali versenyének 2008-as megrendezése azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek.

Ezt követően Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója tárgyalt a mauritániai tisztviselőkkel és a francia nagykövetség illetékeseivel, ezután azt közölték, hogy biztonságosak lesznek az érintett szakaszok.

A 2008-as Dakar programjában hét mauritániai szakasz szerepelt, a karaván január 11-én érkezett volna meg az nyugat-afrikai országba, rajt és/vagy célként érintette volna Smara, Atar, Nuáksut, Nuhadibu, Tidzsikja és Kiffa városát, majd január 19-én állt volna tovább.

Korábban már előfordult, hogy biztonsági okokból néhány szakaszt kivettek a Dakar programjából (tavaly algériai lázadók akcióitól tartva törölték a 11. és 12. gyorsaságit), ugyanakkor a teljes verseny elhalasztására még soha nem került sor. A „sivatagi show" 1979 óra íródó történetében példátlan döntés született, melyet pénteken - magyar idő szerint 13 órakor - jelentettek be hivatalosan.

A hír teljes terjedelmében a FigyelőNet oldalain olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése