2007. szeptember 1.

Egy éves a KJFF!

Szinte hihetetlen, de letelt egy év. Egy éves a Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Regionális Oktatási Központja. Egy évvel ezelőtt, szeptember 2-án tartottuk az ünnepélyes tanévnyitót a Stadthalle-ban. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott - többek között - Werner Gutzwar (Fürstenfeld város polgármestere), Franz Majcen (tartományi tanácsos), Dr. h. c. Szabó Péter PhD. (A Kodolányi János Főiskola rektora), Dr. Melitta Becker (A Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Oktatási Központjának akkori igazgatója), Dr. Kovács László (A Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Oktatási Központjának oktatási igazgatója).


Dr. Szabó Péter rektor, a KJF főigazgatója elmondta, komoly versenytárgyalási folyamaton ment keresztül a Kodolányi, amíg elnyerte egy osztrák közösség – valamint város és tartomány – bizalmát. „Az osztrák médiából az köszönt vissza, hogy nagy várakozással tekintenek a magyar felsőoktatási intézmény működése elé. Becsülettel készültünk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Ez az intézmény sokat adhat Fürstenfeldnek, a Kodolányi János Főiskolának, rajtunk keresztül Székesfehérvárnak és a magyar kultúrának is.” – mondta a főigazgató, aki kiemelte, dr. Melitta Beckernek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Fürstenfeldi önkormányzat végül a KJF mellett tette le a voksát.

Dr. Melitta Becker, a KJF tanára - aki korábban a Firenzei és a Göttingeni Egyetemen is tanított – elmondta, 2005 decemberében írtak alá együttműködési szerződést Fürstenfeld városával. A Kodolányi az első magyar oktatási intézmény Ausztriában, ennek megfelelő figyelmet is kap az osztrák nyilvánosságban. Dr. Melitta Becker kiemelte, hogy Fürstenfeld földrajzi elhelyezkedése rendkívül kedvező, ugyanis meghatározó a magyar és szlovén határ közelsége. Ennek megfelelően többnyelvű oktatási intézményt képzeltek el, várhatóan osztrákok, magyarok és szlovének együtt járnak majd a képzésekre.

A fürstenfeldi oktatási központot a KJF azzal a célkitűzéssel hozta létre a tandíj és a képzési hozzájárulás részeként, hogy a német nyelvhez kapcsolódó képzésben résztvevő germanisztika szakos kodolányisok egy teljes félévet tölthessenek Ausztriában úgy, hogy ez nekik többletköltséget ne jelentsen. Egyedülálló lehetőség, hogy még a kollégiumi ellátást is a magyarországi árszínvonalon kaphatják meg az Ausztriában tanuló hallgatók. A KJF, mint Magyarország első minőségdíjas felsőoktatási intézménye a jövőben az elitképzésre kíván koncentrálni. A külföldi tartózkodás ma már szinte természetes előny egy-egy állásinterjú során. Érték, amelyért sokan hajlandók fizetni. A Kodolányin az Ausztriai félév azonban ingyenes. Azért a magyar tandíjért, ami egyébként is a középmezőnybe tartozik a magyar felsőoktatási piacon, minden német nyelven tanuló Kodolányisnak "jár" az ausztriai félév.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése