2007. július 20.

Megdőlt az abszolút melegrekord

Megdőlt pénteken a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az abszolút melegrekord: Kiskunhalason 41,9 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az eddigi csúcs ennél kéttized fokkal volt kevesebb, de még nem biztos, hogy a most közölt érték a végeredmény: kúszhat még feljebb is a hőmérő higanyszála, és a mérést hitelesíteni is kell - közölték.

A tájékoztatás szerint Magyarországon 1871 óta regisztrálják hivatalosan a hőmérsékletmérések eredményét.

(Forrás: FigyelőNet)

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleménye:
Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzési adatok alapján, a hőségriasztás 3. fokozatának időtartama meghosszabbodik 2007. július 24-én (kedd) 24.00 óráig.
A Tisztiorvosi Szolgálat tennivalói változatlanok, hatáskörén kívül eső feladatok esetén az intézkedés az országos katasztrófavédelmi rendszer hatáskörébe tartozik.
A klímaváltozás egészségi kihatásainak megelőzése, az alkalmazkodás elősegítése:
A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot.
Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál.
Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. A gyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet.
Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és
megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.
Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
(Forrás: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Országos Tisztifőorvosi Hivatal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése