2007. április 20.

Emlékezetvesztéshez vezet

A Madridban megrendezett nemzetközi találkozó, melyet az alkoholról és annak agykárosító hatásairól tartottak, kiemelte, hogy az elharapózó tinédzserkori szeszfogyasztás memóriazavarokhoz és függőséghez vezet.

Aaron White, az Egyesült Államok-beli Duke Egyetemről, és Susan Tapert a Kaliforniai Egyetemről kifejtették, hogy az alkohol elsősorban a hippokampuszt és a homloklebenyt károsítja, elsősorban a fiatalok esetében. Utóbbiban történik a döntéshozatal és az ingerkontrol, a hippokampusz pedig a memóriáért, valamint a tanulásért felelős.

A Tapert által végzett felmérés 15-16 éveseket vizsgált, melyből kiderült, hogy azok, akik hétvégenként 5-6 pohárral fogyasztanak, 10 százalékkal kevesebb verbális és non-verbális információt képesek megőrizni azokhoz képest, akik egyáltalán nem, vagy csak havi egy pohárral isznak. White szerint a szesz jobban képes blokkolni az agy képlékenységét, mint bármely drog, ráadásul emlékezetkiesést okoz.

Az amerikai kutatók főleg az alkoholreklámokat okolták azért, hogy a fiatalok ennyit isznak, és úgy vélik, további korlátozásokra volna szükség az elérhetőségüket tekintve. Azok közül, akik 14-15 éves korukban nyúlnak először pohár után, minden harmadik válik függővé felnőttkorára, ha pedig alkoholista is volt a családban, ez az arány 48 százalékra emelkedhet. Ha 13 évesen kezdenek hozzá, még erősebbek ezek az arányok, 26 százalék lesz addiktív és 57, ha családi előzménnyel is bírt.

(Forrás: Hírszerző)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése