2007. március 20.

A feketeleves még hátra van [Frissítve]

Ausztria nyugati és középső vidékére hétfő hajnalban 10-40 cm friss hó hullott. Délelőtt a keleti tartományokban is sokfelé intenzíven havazott. Helyenként lavinaveszély miatt adtak ki figyelmeztetést. Az osztrák meteorológusok szerint a feketeleves még hátra van.

A Nyugat-Európára lezúduló sarkvidéki levegő és a kontinens keleti része felett található igen enyhe légtömegek közötti éles frontzónán markáns légörvények alakultak ki, amelyek kedveznek a csapadék-képződésnek.

Ennek köszönhetően Ausztriában a vasárnaptól kezdődött változás során kiterjedt havazás alakult ki. Általában 500 méter felett megmaradt a hó, melynek mennyisége Tirolban hétfő reggelre elérte a 40 centimétert. A havazás nem szűnt meg, sőt átterjedt a keleti tartományokba, és még Magyarország nyugati vidékére is belógott.

A hirtelen lerakódott, eleinte vizes hótakaró sokfelé jelent lavinaveszélyt, ezért riasztások kiadására is sor került. Az autópályák egyelőre járhatók, de a magasabban fekvő alsóbbrendű utakra hólánc nélkül nem érdemes elindulni.

A gyorsan jött télnek koránt sincs vége. Osztrák meteorológusok szerint kedden újabb nagy havazások várhatók, helyenként a fél métert is meghaladhatja a friss hóréteg vastagsága. Péntekig szinte naponta van esély újabb hóesésre. Magasabb területeken a héten számottevő hóolvadás nem várható, így a hazánkhoz legközelebb eső sípályákon is lehet sportolni a hétvégén.

A Meteoalarm térképe szerint a keddi napra Karintia, Stájerország és Alsó-Ausztria területére adott ki a ZAMG vörös riasztást. Fürstenfeld térségében továbbra is a narancs szint van érvényben.

[Frissítve]Az ország déli részén, elsősorban Karintia tartományban, mintegy 40 ezer háztartás maradt kedden áram nélkül a hajnali heves havazás nyomán. Az elektromos művek több száz szerelője dolgozott az elszakadt távvezetékek kijavításán. A nagy nedvességtartalmú hó sok helyen döntött ki fákat, amelyek légvezetékekre zuhanva áramszünetet okoztak. A közutakon számos baleset történt, a hókotró járművek csak lassan tudják eltávolítani az utakra hullott havat. Sok helyütt megcsúszott és keresztbe fordult tehergépkocsik akadályozzák a forgalmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése