2007. január 24.

Hasznos információk

Az új félévre készülődés alatt ismételten pár hasznos információval szolgálnék. Mindamellett megjegyezném, hogy már csak két hét, és itt a várva várt második félév.

Nemzetközi diákigazolvány:
Ugyan az első félév folyamán ahol kértek diákigazolványt, elfogadták a "hagyományos" igazolványt, összességében mégsem árthat, ha ott lapul a zsebünkben egy nemzetközi diákigazolvány (is). Amellett, hogy a diákstátuszt igazolja külföldön, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított műemlékek látogatása esetén 20-50% kedvezményre jogosít, további információ pedig a http://www.istc.org címen nyerhető. A kiváltás feltételeiről, az érvényességi időről, illetve a fővárosi és vidéki kiváltóhelyekről a Diákbónusz Kht. honlapján lehet bővebben olvasni.

Európai egészségbiztosítási kártya:
A korábbi E 111 helyett immár egy újabb plasztik. Igen, ez az európai egészségbiztosítási kártya. Fontos, hogy már csak ezzel a kártyával kaphatnak 2006. óta magyar állampolgárok az Európai Unió tagállamaiban, illetve ezen felül Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben egészségügyi ellátást. Az E 111 nyomtatvány már nem érvényes. Fontos megjegyezni, hogy a kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. A kártyával azok az egészségügyi ellátások érhetők el, mely az adott ország szabályai szerint az adott ország polgárainak betegség, baleset esetén jár, és nem minősül előre tervezhető szolgáltatásnak. Az európai egészségbiztosítási kártya a kiváltásától számított egy évig érvényes. A kártya kiváltása a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárak ügyfélszolgálatán lehetséges. A kártya kiállítása térítésmentes, és azonnal történik. Az európai egészségbiztosítási kártyáról részletesebben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján lehet olvasni. azonnal és térítésmentesen kiállítja.

Ünnepnapok Ausztriában:
január 1. - újév
január 6. - vízkereszt
április 9. - húsvéthétfő
május 1. - munka ünnepe
május 17. - áldozócsütörtök
május 28. - pünkösdhétfő
június 7. - úrnapja
augusztus 15. - Nagyboldogasszony napja
október 26. - nemzeti ünnep
november 1. - mindenszentek
december 8. - Mária fogantatása
december 25. - karácsony első napja
december 26. - Szent István napja

Segélyhívó telefonszámok:
Tűzoltók: 122
Rendőrség: 133
Mentők: 144
Orvosi ügyelet: 141
Hegyimentők: 140
Euro segélyvonal: 112

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése